Pääsimme kuin pääsimmekin lopulta Bhutaniin! Matkan järjestänyt lafka vaikutti niin epäilyttävältä että ei voinut uskoa sitä todeksi ennen kuin maahan jaloillamme astuttiin. Eli kaikille Bhutaniin matkaa suunnittelevilla, voin suositella Kathmandun Thamelilla toimivaa Oxford Travelia.

Himalaya Mountains
Bhutanin silmiinpistävin ero Intiaan ja Nepaliin on se että roskia ei näy missään. Maa oli varsin kaunis ja puhdas, luonto ja ilma saasteetonta. Ihmiset olivat meille varsin ystävällisiä eikä kukaan yrittänyt kusettaa kertaakaan. Pääkaupunki Parossa hinnat tuntuivat olevan laitettu turisteja silmällä pitäen melko korkeiksi. Keskustan kaupat tuntui myös tehty pelkästään turisteja varten.

Paro International Airport

Bhutanin upea luonto teki lähtemättömän vaikutuksen
Ihmisten hyvinvointi oli silmiinpistävää verrattuna Nepaliin ja Intiaan. Tästä myös kertoo se että lapset aloittavat koulun 3-5 vuotiaina sekä että maassa on hyvä yleinen terveydenhoitosysteemi. Tupakkatuotteiden maahantuonti Bhutanissa on myös kiellettyä. Tämän paikalliset ovatkin korvanneet betel-pahkinän pureskelulla. Suuri ero naapurimaihin oli myös se että sotilaat olivat katukuvassa aseettomia, tämä kertoo hyvin paljon maan turvallisuustilanteesta.

Pääkaupunki Paro sijaitsee laaksossa joen varrella
Bhutan on ollut kauan eristyksissä ulkomaailmasta. Televisio on tullut vasta kymmenen vuotta sitten. Tosin länsimaiset vaikutteet näkyivät jo katukuvassa. Lain mukaan töissä ollessaan ihmisten tuli käyttää kansallispukua mutta vapaalla porukalla näkyi farkkuja ja t-paitoja siinä missä muuallakin.

Peniksen kuvat oven ympärillä tuovat onnea ja hedelmällisyyttä taloon
Vierailimme reissun aikana Paro Dzongissa, National Museossa, Tigers Netissä sekä muutamassa muutta vähemmän tärkeässä nähtävyydessä. Tiger’s Nest on maan ykkösnähtävyys. Kyseessä on valtava luostari. Legenda kertoo että Buddha lensi paikalle Tiibetistä leijonallaan ja tälle paikalle luostari on sitten perustettu.

Paro Dzong, Bhutan

Tiger’s Nest (Paro Taktsang), Bhutan
Yksi hienoista ajatuksista on se että Bhutan on korvannut bruttokansantuotteen kansan onnellisuusmittarilla. Maa myy ylimääräisen sähkönsä Intiaan jonka se tuottaa vesivoimallaan ja saa sitä kautta rauhaa ja rahaa. Turisti ei myöskään ole vielä ongelma, sillä turismin määrää on rajoitettu. Mikäli se nähdään ongelmaksi, on kuningas sanonut ratkaisuksi päivätaksan nostamisen jonka kautta maa saa lisää rahaa ja turismin määrä pysyy aisoissa. Ihan fiksuja juttuja.

Parolaisia koulutyttöjä ylittämässä siltaa
kulut:
- 736 dollaria
- matkamuistot 30 dollaria
(kirjoittanut Mikko Lehtojoki)