Nopea tilannepäivitys

Nopea tilannepaivitys.

Nyt saavuimme sitten Phuntseolingin / Jaipurin kautta Siliguriin ja siella yovyttiin. Tanaan suuntasimme Darjeelingiin missa seuraava yo tuleekin sitten vietettya. Huomenissa paluu takaisi Siliguriin ja tiistaina lento SpiceJetilla Delhiin.

Siihen kaikki varma jaakin.. kiitos Islannin. Lento Delhista Helsinkiin olisi keskiviikkona, mutta varmuutta ei ole lennetaanko ko. kone vai ei. Tassa nyt tilannetta seuraillaan ja elellaan sen mukaan mita finnair tiedotteleepi. Saattaapi olla etta loma jatkunee viela tovin.. katsellaan.

Ps. Intia on edelleen paska maa.

(kirjoittanut Jaakko Vainio)

Posted in '10 Destination Himalaya | Tagged , | 409 Comments

Siliguri

Aamupäivä ajettiin jeepillä Parosta kohti Intian rajaa. Matkalle osui bhutanilainen tienvihkimisrituaali. Tie oli melko hurja vuoristotie mikä mutkitteli pitkin vuorten rinteitä. Suurimman osan ajasta ajelimme kapeille teillä pilvessä. Puolenpäivän aikoihin saavuttiin Intian rajalle.

tien vihkiminen

Satuimme paikalle tien vihkimisseremoniaan

tie intiaan

Tie Bhutanista Intiaan tarjosi komeat näkymät

Intian puolella meitä sitten odottikin aikamoinen pyöritys. Emme olleet varautuneet Intian rahalla ja se tuotti ongelmia taksien kanssa. Lopulta saimme bhutanilaisen oppaamme avustuksella kuskin ja taksin neuvoteltua joka ajaisi meidät Siliguriin.

Vuoristomaisema vaihtui tasaiseen vihreään teeplantaasiin. Siliguriin päästyämme astuimme ulos jeepistä. Virhe. Kuski lukitsi auton ja alkoi pyytämään lisärahaa kyydistä. Väitti että oltiin sovittu isompi summa. Lopulta luovutin ja annoin vähän extraa bhutanin rahassa sällille ja saatiin kamamme ulos autosta. Hotellihuone löytyi helposti ja mentiin ajoissa nukkumaan kun oltiin ensin safkattu.

Vitun Intia, kiva palata taas tänne.

Kulut:

  • jeeppi 1500 INR
  • ruoka 150 INR

(kirjoittanut Mikko Lehtojoki)

Posted in '10 Destination Himalaya | Tagged , | 248 Comments

Pitkä lasku Bhutanista

Pikainen kertomus Bhutanista. Maasta tuli ensimmaisena mieleen, etta yksinvaltius on selkeasti oikea vaihtoehto. Kaikkialla oli varsin puhdasta ja hökkeleissakin asuvat ihmiset olivat kohtuullisesti vaatetetun ja ravitun näkoisia. Tama ei kuitenkaan koske intialaisia, joita tuodaan maahan tekemaan paskahommat. Samalla tavalla selvitaan myos buddhalaisuuden aiheuttamasta lihaongelmasta. Buddhalainenhan ei elaimia saisi vahingoittaa, mutta niita on kuitenkin kiva syoda, joten liha tuodaan Intiasta.

kuva paron laaksosta

Kuva Paron laaksosta, vasemmalla näkyy Paro Dzong

jaakko tiger's nestillä

Jaakko Tiger’s Nestillä

Paroon tutustuminen ei ollut enaa yhta mielyttava kokemus. Kaikki kaupat tuntuivat olevan suunnattuja turisteille. Toisaalta riivaajia ei nakynyt ja lapset tuntuivat olevan oikeasti kiinnostuneita vieraista – ainakin ne oli siis koulutettu fiksummiksi rahan anojiksi. Englantia tuntuivat kaikki muksut osaavan kohtuullisesti, mika ehka osittain selittyy silla, etta koulu alkaa aiemmin.

jaakko ja jousipyssy

Jaakko osti Parosta perinteisen Bhutanilaisen jousen

sumun saattelemina

Sumu saatteli meidät takaisin kohti Intiaa

Intia jaksoi sitten taas yllattaa vastenmielisyydellaan. Jos Bhutania voi kuvata Himalayan helmeksi, Intiaa voisi kuvata potkuksi kasseille. Yksikaan ATM ei rajan takana toiminut, pankit eivat suostuneet rahaa vaihtamaan tai Visaa hyvaksymaan. Ymparille keraantyi toinen toistaan vastenmielisempia taksisuhareita, jotka eivat kuitenkaan meita suostuneet kuskaamaan. Ja tietysti haju oli vastenmielinen.

intian teetasankoa

Intian vihreää teetasankoa riitti silmänkantamattomiin

Lopulta saimme kyydin torkeaan ylihintaan ja onnistuimme saamaan Intian rupioita. Ja sitten uusi potku. Perilla jannut jemmasivat tavaramme lukkojen taakse autoon ja kertoivat huomattavasti korkeamman hinnan. Tama vastasi jo suurin piirtein sikalaisia kotimaan lentoja. Taytyy sanoa, etta tassa kohtaa meinasi huumorintaju loppua.

Ai niin, monsuuni vissiin alkoi. Vetta ainakin riittaa.

(kirjoittanut Jaakko Vainio)

Posted in '10 Destination Himalaya | Tagged , | 438 Comments

Bhutan

Pääsimme kuin pääsimmekin lopulta Bhutaniin! Matkan järjestänyt lafka vaikutti niin epäilyttävältä että ei voinut uskoa sitä todeksi ennen kuin maahan jaloillamme astuttiin. Eli kaikille Bhutaniin matkaa suunnittelevilla, voin suositella Kathmandun Thamelilla toimivaa Oxford Travelia.

himalaya

Himalaya Mountains

Bhutanin silmiinpistävin ero Intiaan ja Nepaliin on se että roskia ei näy missään. Maa oli varsin kaunis ja puhdas, luonto ja ilma saasteetonta. Ihmiset olivat meille varsin ystävällisiä eikä kukaan yrittänyt kusettaa kertaakaan. Pääkaupunki Parossa hinnat tuntuivat olevan laitettu turisteja silmällä pitäen melko korkeiksi. Keskustan kaupat tuntui myös tehty pelkästään turisteja varten.

paro international airport

Paro International Airport

bhutanin upea luonto

Bhutanin upea luonto teki lähtemättömän vaikutuksen

Ihmisten hyvinvointi oli silmiinpistävää verrattuna Nepaliin ja Intiaan. Tästä myös kertoo se että lapset aloittavat koulun 3-5 vuotiaina sekä että maassa on hyvä yleinen terveydenhoitosysteemi. Tupakkatuotteiden maahantuonti Bhutanissa on myös kiellettyä. Tämän paikalliset ovatkin korvanneet betel-pahkinän pureskelulla. Suuri ero naapurimaihin oli myös se että sotilaat olivat katukuvassa aseettomia, tämä kertoo hyvin paljon maan turvallisuustilanteesta.

pääkaupunki paro

Pääkaupunki Paro sijaitsee laaksossa joen varrella

Bhutan on ollut kauan eristyksissä ulkomaailmasta. Televisio on tullut vasta kymmenen vuotta sitten. Tosin länsimaiset vaikutteet näkyivät jo katukuvassa. Lain mukaan töissä ollessaan ihmisten tuli käyttää kansallispukua mutta vapaalla porukalla näkyi farkkuja ja t-paitoja siinä missä muuallakin.

penistalo

Peniksen kuvat oven ympärillä tuovat onnea ja hedelmällisyyttä taloon

Vierailimme reissun aikana Paro Dzongissa, National Museossa, Tigers Netissä sekä muutamassa muutta vähemmän tärkeässä nähtävyydessä. Tiger’s Nest on maan ykkösnähtävyys. Kyseessä on valtava luostari. Legenda kertoo että Buddha lensi paikalle Tiibetistä leijonallaan ja tälle paikalle luostari on sitten perustettu.

paro dzong

Paro Dzong, Bhutan

tiger's nest

Tiger’s Nest (Paro Taktsang), Bhutan

Yksi hienoista ajatuksista on se että Bhutan on korvannut bruttokansantuotteen kansan onnellisuusmittarilla. Maa myy ylimääräisen sähkönsä Intiaan jonka se tuottaa vesivoimallaan ja saa sitä kautta rauhaa ja rahaa. Turisti ei myöskään ole vielä ongelma, sillä turismin määrää on rajoitettu. Mikäli se nähdään ongelmaksi, on kuningas sanonut ratkaisuksi päivätaksan nostamisen jonka kautta maa saa lisää rahaa ja turismin määrä pysyy aisoissa. Ihan fiksuja juttuja.

koulutyttöjä sillalla

Parolaisia koulutyttöjä ylittämässä siltaa

kulut:

  • 736 dollaria
  • matkamuistot 30 dollaria

(kirjoittanut Mikko Lehtojoki)

Posted in '10 Destination Himalaya | Tagged | 401 Comments