Bhutan

Pääsimme kuin pääsimmekin lopulta Bhutaniin! Matkan järjestänyt lafka vaikutti niin epäilyttävältä että ei voinut uskoa sitä todeksi ennen kuin maahan jaloillamme astuttiin. Eli kaikille Bhutaniin matkaa suunnittelevilla, voin suositella Kathmandun Thamelilla toimivaa Oxford Travelia.

himalaya

Himalaya Mountains

Bhutanin silmiinpistävin ero Intiaan ja Nepaliin on se että roskia ei näy missään. Maa oli varsin kaunis ja puhdas, luonto ja ilma saasteetonta. Ihmiset olivat meille varsin ystävällisiä eikä kukaan yrittänyt kusettaa kertaakaan. Pääkaupunki Parossa hinnat tuntuivat olevan laitettu turisteja silmällä pitäen melko korkeiksi. Keskustan kaupat tuntui myös tehty pelkästään turisteja varten.

paro international airport

Paro International Airport

bhutanin upea luonto

Bhutanin upea luonto teki lähtemättömän vaikutuksen

Ihmisten hyvinvointi oli silmiinpistävää verrattuna Nepaliin ja Intiaan. Tästä myös kertoo se että lapset aloittavat koulun 3-5 vuotiaina sekä että maassa on hyvä yleinen terveydenhoitosysteemi. Tupakkatuotteiden maahantuonti Bhutanissa on myös kiellettyä. Tämän paikalliset ovatkin korvanneet betel-pahkinän pureskelulla. Suuri ero naapurimaihin oli myös se että sotilaat olivat katukuvassa aseettomia, tämä kertoo hyvin paljon maan turvallisuustilanteesta.

pääkaupunki paro

Pääkaupunki Paro sijaitsee laaksossa joen varrella

Bhutan on ollut kauan eristyksissä ulkomaailmasta. Televisio on tullut vasta kymmenen vuotta sitten. Tosin länsimaiset vaikutteet näkyivät jo katukuvassa. Lain mukaan töissä ollessaan ihmisten tuli käyttää kansallispukua mutta vapaalla porukalla näkyi farkkuja ja t-paitoja siinä missä muuallakin.

penistalo

Peniksen kuvat oven ympärillä tuovat onnea ja hedelmällisyyttä taloon

Vierailimme reissun aikana Paro Dzongissa, National Museossa, Tigers Netissä sekä muutamassa muutta vähemmän tärkeässä nähtävyydessä. Tiger’s Nest on maan ykkösnähtävyys. Kyseessä on valtava luostari. Legenda kertoo että Buddha lensi paikalle Tiibetistä leijonallaan ja tälle paikalle luostari on sitten perustettu.

paro dzong

Paro Dzong, Bhutan

tiger's nest

Tiger’s Nest (Paro Taktsang), Bhutan

Yksi hienoista ajatuksista on se että Bhutan on korvannut bruttokansantuotteen kansan onnellisuusmittarilla. Maa myy ylimääräisen sähkönsä Intiaan jonka se tuottaa vesivoimallaan ja saa sitä kautta rauhaa ja rahaa. Turisti ei myöskään ole vielä ongelma, sillä turismin määrää on rajoitettu. Mikäli se nähdään ongelmaksi, on kuningas sanonut ratkaisuksi päivätaksan nostamisen jonka kautta maa saa lisää rahaa ja turismin määrä pysyy aisoissa. Ihan fiksuja juttuja.

koulutyttöjä sillalla

Parolaisia koulutyttöjä ylittämässä siltaa

kulut:

 • 736 dollaria
 • matkamuistot 30 dollaria

(kirjoittanut Mikko Lehtojoki)

This entry was posted in '10 Destination Himalaya and tagged . Bookmark the permalink.

369 Responses to Bhutan

 1. Pingback: hydroxychloroquine use in mexico

 2. Pingback: can you buy lasix over the counter

 3. Pingback: covis pharmaceuticals plaquenil

 4. Pingback: paxil weight

 5. Pingback: topical metformin

 6. Pingback: neurontin without prescription

 7. Pingback: propecia cvs

 8. Pingback: synthroid and iron

 9. Pingback: metoclopramide tablets

 10. Pingback: diflucan 200mg

 11. Pingback: priligy en guatemala

 12. Pingback: clomid prescription online

 13. Pingback: prednisolone acetate

 14. Pingback: doxycycline image

 15. Pingback: clotrimazole 10g without a prescription

 16. Pingback: metoprolol pharmacy

 17. Pingback: gemfibrozil cheap

 18. Pingback: ventolin 500 mg

 19. Pingback: ivermectin pills human

Kommentoi artikkelia: